Antwoord op de vraag: Wat kun je met een stoomoven?

De stoomoven wordt steeds populairder. Er wordt vaak naar gevraagd in de keuken showroom terwijl de werking en de voordelen vaak nog niet bekend zijn. Wat kun je met een stoomoven? Hoe werkt het en wat kun je er allemaal mee bereiden? We vertellen je meer over de kooktechniek en laten je zien wat je er allemaal mee kunt bereiden. Bekijk ook de video hierboven waarin RTL woonmagazine de showroom van Miele bezoekt en een gerecht klaarmaakt in een combi-stoomoven.

Koken met stoom

Koken met stoom is niets nieuws. Na roosteren boven vuur is stomen de oudste kooktechniek. In Azië is dit al lang een veel gebruikte kooktechniek. Het is een magere manier van eten bereiden, terwijl wij hier altijd meer van vet eten hielden. Daarnaast werd het fornuis al snel uitgevonden zodat er water gekookt kon worden. Nu we steeds meer bezig zijn met gezond eten en er eigenlijk te weinig uren in een dag zitten is de stoomoven hier in opkomst. Met koken met stoom komen de gerechten niet in aanraking met water in aanraking. Groot voordeel is dat voedingsstoffen, vitamines en mineralen maar ook de kleur en vorm behouden blijven.

Iedere dinsdag t/m vrijdag gratis demonstratie!

Het koken met stoom wordt in de keuken- en badkamershowroom in Waardenburg iedere dinsdag t/m vrijdag gedemonstreerd. Van 12.30 uur – 14.00. Via deze pagina schrijf je je in voor een demonstratie. 

 

stoomoven

Wat kun je met een stoomoven?

Met een stoomoven kun je echt heel veel bereiden. In principe geldt: alles wat je in een pan kunt bereiden is ook te bereiden met een stoomoven. De stoomoven kan hele maaltijden tegelijk aan. Je hebt er geen omkijken naar. En je kunt er naast stomen, ook mee ontdooien, opwarmen, pocheren, blancheren en zelfs wecken. Denk aan gerecht van bijvoorbeeld aardappels, wortels en vis. Dit kan binnen een half uurtje op tafel staan. Je stelt de oven in op 100 graden. Eerst gaan de aardappels in de stoomoven. Na een goed kwartier kunnen de wortels erbij, die vijf minuten nodig hebben. Daarna schakel je de oven terug naar 85 graden en stoom je de vis nog eens vijf minuten. De aardappels en de wortels kunnen gewoon in de oven blijven. Ze garen niet door, maar blijven wel warm.
Dan vraag je je natuurlijk af of dat we dan nog wel een kookplaat nodig hebben? In principe niet. Zeker geen groot 5-pits fornuis. Twee pitten kunnen meer dan genoeg zijn als je ook over een stoomoven beschikt. Eventueel aangevuld met bijvoorbeeld een wokbrander.

hoge druk stoomoven

Verschillende stoomovens

We kennen drie soorten stoomovens:

  • Combi-stoomoven
  • Hoge druk stoomoven
  • Lage druk stoomoven

In de hoge druk stoomoven worden ingrediënten onder hoge druk snel verhit. Dit is het beste te vergelijken met een moderne vorm van de snelkookpan. Bij deze stoomoven kan de ovendeur tijdens het gaarproces niet zomaar geopend worden. Dit kan bij een lage druk stoomoven wel. Dat is vooral handig bij het bereiden van gerechten met verschillende bereidingstijden omdat tussentijds eenvoudig een gerecht bijgeplaatst kan worden. De combi-stoomoven is ook een lage druk variant waarbij de gebruikelijke ovenfuncties zijn gecombineerd met het gebruik van stoom. Dit is op dit moment de meest populaire variant van de stoomoven.

Nog geen goed antwoord op de vraag wat kun je met een stoomoven? Neem dan gerust eens contact op of bezoek onze showroom. Kijk ook eens op de website van Miele voor meer informatie over stoomovens of bekijk de Miele stoomoven met magnetron op deze site eens.