De magnetron is een vast gegeven in de meeste keukens. Handig om snel eten op te warmen en daarom voor veel mensen onmisbaar. Uit onderzoek blijkt echter dat dit een ongezonde manier is van het bereiden van een maaltijd. De magnetron doodt belangrijke vitamines en zendt veel straling uit. Daarnaast gaan de ontwikkelingen in ovens razendsnel. Sta je op het punt een nieuwe keuken aan te schaffen? Dan raden we je aan om eens kritisch te kijken naar de magnetron! We vertellen je waarom.

De bakovens anno nu

Een bakoven is handig apparaat voor het bereiden van maaltijden. Van heerlijke stukken vlees tot de beste pizza’s. Nieuwe functies doen regelmatig hun intrede en het is misschien wel het meest innovatie keukenapparaat. Steeds vaker is de bakoven standaard voorzien van een touchscreen display. Zeker bij merken als bijvoorbeeld Miele en Siemens. Via het display kies je eenvoudig uit vooraf geprogrammeerde instellingen. Op sommige ovens kan dit op basis van een gerecht. Je kiest bijvoorbeeld voor pizza en de oven stelt zelf de juiste tijd en temperatuur doen. Je hoeft hiermee niet meer op verpakkingen te kijken of na te denken over de juiste instellingen. Een bakoven kan gecombineerd worden met andere functies zoals stomen of een magnetron en hiermee is het multifunctioneel apparaat!

De combimagnetron vs de bakoven met stoom

Helaas moet je nog wel kiezen voor óf een combimagnetron óf een bakoven met stoom. Maar wanneer je de voordelen van een stoomoven kent en de nadelen van een magnetron dan lijkt de keuze snel gemaakt. Stomen is een zeer gezonden bereidingstechniek die de smaak van het gerecht naar het hoogste niveau tilt. Wist je dat je met een dergelijke oven ook gerechten kunt opwarmen? Er zijn steeds meer ovens met vooraf geprogrammeerde opwarmfuncties en zelfs warmhoudfuncties! Tip: Bekijk de nieuwste IDHS858GXB6 bakoven met stoom van Siemens die ook nog eens in verbinding staat met het internet zodat je deze met een smartphone of tablet kan instellen.

Wat voegt een magnetron dan nog toe?

Met een oven kun je geen vloeistoffen opwarmen, dat is de toegevoegde waarde van een magnetron. Daarnaast gaat opwarmen met een magnetron nu nog een stuk sneller. Bovenstaande zijn misschien wel genoeg redenen om na te denken over alternatieve manieren van vloeistoffen opwarmen zoals een pannetje op het vuur voor de warme chocolademelk een aparte vlessenopwarmer voor de babymelk? Het zijn maar suggesties voor diegene die een multifunctioneel apparaat zoals de bakoven met stoom willen inbouwen en het daarnaast zonde vinden om ook de magnetron in te bouwen.