De ideale keukeninrichting

Hoe creëer je een praktische keukeninrichting? Een keuken wordt intensief gebruikt en eventuele kleine foutjes in de keukeninrichting kom je dan ook iedere dag tegen. Om dat te voorkomen is het zaak om van te voren goed na te denken over een praktische keukeninrichting. Het bedrijf Blum heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het praktisch indelen van een keuken. Hieruit is het zogenaamde Dynamic Space concept gekomen waarin door middel van 5 zones iedere keuken praktisch is in te delen. Bekijk deze hieronder en deel vervolgens jouw nieuwe keuken in.

keukeninrichting voorraad1. Voorraad

In de zone “voorraad” worden levensmiddelen bewaard. Let bij de planning op een goede bereikbaarheid.

keukeninrichting opbergen2. Opbergen

In de zone “opbergen” is er plaats voor bestek, borden en glazen. Dat is vooral praktisch als de vaatwasmachine zich in de buurt bevindt.

keukeninrichting spoelen en afval3. Spoelen en afval

In deze zone bevinden zich de afvalemmers, vaatwasmachine en spoelbak. Hier moeten schoonmaakmiddelen direct opgeborgen kunnen worden.

keukeninrichting voorbereiden4. Voorbereiden

Tussen de spoelbak en de kookplaat bevinden zich alle benodigdheden die u nodig heeft om gerechten voor te bereiden. In de laden hebt u alles steeds bij de hand en direct in de buurt van het werkblad.

keukeninrichting koken5. Koken en bakken

Voorzie plaats voor potten, pannen en werkbestek direct bij de kookplaat.

 

De ideale keukeninrichting

Deze vijf keukenzones kunnen in alle keukens worden toegepast, onafhankelijk van de grootte en opstelling. Voor rechtshandigen worden de zones voorraad, opbergen, spoelen & afval, voorbereiden en koken & bakken in de richting van de klok ingericht. Bij linkshandigen is het andersom.
Onthoudt daarbij dat de zone “voorbereiden”, het hoofdwerkvlak dus, minstens 90 cm breed moet zijn om een praktische keukeninrichting te creëren. Hieronder zijn de 5 keukenzones ingedeeld per keukenopstelling. Kijk dus waar voor jouw keukenopstelling de verschillende zones zijn ingedeeld. Aan de hand daarvan bepaal je waar je wat een plaats geeft in je keuken.
keukenrichting

keukeninrichting

Een eilandopstelling ingedeeld met de 5 keukenzones.

Voor meer informatie kijk je op de website van Dynamic Space of bezoek je de showroom van Van Wanrooij. In de showroom wordt namelijk ook getoond hoe de keuken in te delen met deze 5 kookzones.