Een nieuwe keuken speelt een steeds grotere rol in het totale interieur en we willen deze zoveel mogelijk integreren in het interieur. Een keukenontwerper kan nog zo’n mooie keuken uitwerken maar als deze niet aansluit op de rest van je interieur sla je de plank volledig mis. We vroegen daarom interieurontwerper Chantal Peters van Binnenshuis om tips te geven voor het inrichten van een nieuwe keuken.

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende stijlen en mogelijkheden, dat het heel begrijpelijk is dat men hulp kan gebruiken bij het samenstellen van een nieuwe keuken. Een interieurontwerper kan helpen om deze keuzes wat makkelijker te maken, door een advies te geven of een ontwerp te maken en daarin de keuzes te visualiseren. Rekening houdend met belangrijke elementen zoals de gewenste stijl, het praktische gebruik en de juiste verlichting. Zo kan je heel makkelijk een mismatch in kleuren en materialen of foute keuzes in de sfeer en indeling voorkomen.

1. Voldoende ruimte in je nieuwe keuken

Met voldoende ruimte in de keuken bedoel ik de ruimte die je als gebruiker nodig hebt om verschillende taken te kunnen verrichten. Denk bijvoorbeeld aan voldoende afstand tussen het kook(schier)eiland en de kastenwand (ongeveer 100 cm), om inbouwapparatuur veilig te kunnen gebruiken of om de aanwezige opbergruimte goed te kunnen benutten. Maar ook de ruimte om iemand in de keuken te kunnen passeren of zonder problemen met volle boodschappentassen/pannen in de handen te kunnen bewegen.

moderne nieuwe keuken

2. Praktisch gebruik

In het praktische gebruik van de keuken kijk ik altijd naar de aanwezigheid van de werkdriehoek. De werkdriehoek bestaat uit een denkbeeldige driehoek die gemaakt kan worden tussen de functies: koelkast, spoelbak en kookplaat. Wanneer deze te ver van elkaar of juist naast elkaar liggen, zal het gevolg zijn dat er onnodig veel gelopen en geknoeid gaat worden in de keuken. Heel belangrijk is ook voldoende werkbladruimte om gerechten te kunnen bereiden of om gezellig aan te kunnen zitten zoals met een bar.

3. Stopcontacten

Tegenwoordig hebben we voor elke functie een elektrisch apparaat of maken we gebruik van domotica (het op afstand draadloos kunnen aansturen van apparatuur).
Enkele voorbeelden zijn een staafmixer, airfryer of keukenmachine. Niets is zo storend als het continu verplaatsen van deze apparaten vanwege een gebrek aan beschikbare stopcontacten, of allerlei snoeren die tot onveilige situaties kunnen leiden. Zorg dus voor voldoende contactpunten in de buurt van of op het werkblad.

Handig om deze meteen te combineren met een usb-poort om tegelijkertijd een telefoon of tablet te kunnen opladen. Hiervoor zijn tegenwoordig veel keuzemogelijkheden. Een pop-up uit je werkblad, een stopcontact tegen de zijkant van je kookeiland of tegen de achterwand van je nieuwe keuken bijvoorbeeld.

landelijk moderne keuken

4.Voldoende verlichting

Een probleem wat ik regelmatig tegenkom is dat er in de keuken onvoldoende of ongezellig licht aanwezig is. Bij onvoldoende verlichting zie je al snel dat er in de eigen schaduw gewerkt wordt. Naast dat het heel hinderlijker en vermoeiend is om niet goed te kunnen zien wat je aan het doen bent, is het ook nog eens onveilig. Vandaar dat het heel belangrijk is om zowel in de looproute als boven het werkblad lichtpunten (opbouw- of inbouwspots) aan te brengen.
Zorg hierbij voor de mogelijkheid om de spots te kunnen dimmen, om ook een gezellige sfeer te kunnen creëren. Sfeer is ook te realiseren door in de keuken indirecte verlichting toe te passen. Bijvoorbeeld met ledstrips die uit het zicht onder een plank of in een nis zijn verwerkt. Of spots die voor een speels effect op de deuren van een kastenwand gericht staan.

industriële keuken

5. Kleurkeuze en materiaalkeuze

De kleuren en materialen die voor een keuken worden gekozen zijn zeer bepalend voor de sfeer die de keuken uitstraalt. Daarnaast kan je hiermee ook een statement maken in de stijl die je wilt uitdragen. Zo kunnen marmer, beton en staal een hele moderne of industriële uitstraling geven, terwijl hout en natuursteen zoals terrazzo en cesarstone meer een landelijk karakter geven aan een keuken. Kleuren kunnen ingetogen en tijdloos of juist heel uitgesproken en daarmee ook verrassend zijn.

6. Maatwerk en persoonlijkheid

Als laatste tip wil ik jullie meegeven om vooral te kiezen voor maatwerk in een keuken. Daarmee wordt het namelijk mogelijk om van deze ruimte iets persoonlijks en unieks te maken. Het toepassen van maatwerk hoeft niet duur te zijn en kan een enorm effect hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan een ombouw van mdf met nissen erin, die vervolgens met renostuc naadloos wordt behangen. Latex in de gewenste kleur erop en het ziet er net uit als een echt gestuukt geheel maar dan heel betaalbaar. Zo’n ombouw geeft meteen veel meer body aan de keuken en is ook nog eens sfeervol met indirecte verlichting en gave accessoires.

Heb je nog vragen of kun je wel wat hulp gebruiken om je nieuwe keuken te integreren in je interieur? Ik help je graag verder! Kijk op www.binnenshuis.com en meldt je aan voor een advies.

Groet, Chantal Peters
BINNENSHUIS