Afzuigkappen in verschillende soorten

Bij een afzuigkap denken we al snel aan het grote opvallende, vaak in rvs, herrie makende apparaat in de keuken. Trend is echter dat de afzuigkap steeds minder opvalt in de keuken. Ik laat je zien wat de verschillen zijn in afzuigsysteem, model en capaciteit.

Soorten afzuigkappen

Niet elke woning heeft dezelfde mogelijkheden als het gaat om afzuiging. Het is daarom belangrijk om eerst goed te kijken naar de situatie bij jouw thuis.

  • Afvoer naar buiten?
    Zijn er in jouw huis mogelijkheden voor een afvoer naar buiten? Dit is de eenvoudigste oplossing. Kies in dit geval voor een afzuigkap die geschikt is voor aansluiting op de luchtafvoer
  • Geen afvoer naar buiten?
    Als je huis niet beschikt over een afvoer naar buiten is een zogenaamd recirculatiesysteem de geschikte oplossing. Hiermee wordt filtert de afzuigkap de lucht en blaast deze weer terug de ruimte in.
  • Centraal afzuigsysteem?
    De laatste optie is een huis met een centraal afzuigsysteem. In dit geval wordt de lucht vanuit een centrale plek in het wooncomplex afgezogen. Je afzuigkap heeft hiervoor dus geen motor nodig. Je kunt in dit geval dus kiezen voor een motorloze afzuigkap.

Capaciteit van een afzuigkap

Bij de keuze voor een afzuigkap is de capaciteit iets wat je kunt vergelijken. Maar wanneer heb je de juiste capaciteit? Het afzuigvermogen van een afzuigkap wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. Hoeveel vermogen je nodig hebt hangt is te bepalen op basis van de afmetingen van de keuken.

De optimale afzuigcapaciteit is eenvoudig te berekenen door het aantal kubieke meters van je keuken te vermenigvuldigen met 8. Het getal wat hieruit voortkomt, is de minimale capaciteit die je nodig hebt. Wanneer je keuken 5 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog is zal je dus een afzuigkap nodig hebben die in de laagste stand een capaciteit van 360 m³/uur (5 x 3 x 3 x 8) heeft. Een afzuigkap met een hoge capiciteit wil dus niet altijd zeggen dat dat voor jou de geschikte afzuigkap is.

Modellen

De traditionele modellen ken je waarschijnlijk al en hierin zijn er veel keuzes. Ik laat je liever even een paar nieuwe modellen zien die zeker het overwegen waard zijn:

Bora afzuiging én kookplaat

Trend in de keuken is dat de afzuigkap niet langer het lelijke eendje van de keuken is. De afzuigkap is óf steeds vaker een design element dat gezien mag worden óf het wordt juist subtiel uit het zicht geplaatst. Dat laatste is vooral handig bij bijvoorbeeld een kookeiland zodat je een vrij zicht houd en niet constant tegen een afzuigkap zit aan te kijken.
Hierop heeft het merk Bora perfect ingespeeld. Deze afzuigkap zit direct in de kookplaat verwerkt. Je kijkt dus niet tegen een grote afzuigkap aan.
De afzuiger heeft daarnaast de capaciteit om de lucht direct, wanneer het de pan verlaat, naar de afzuiging te trekken. Hierdoor maken de vetdampen geen kans.
Meer weten over dit systeem? Lees dan het artikel over de Bora afzuiging.

Bora afzuigkap

Bora afzuiging

Downdraft afzuigkap

Een andere mooie oplossing voor in een kookeiland of voor bijvoorbeeld keukens met een hoog plafond is de Downdraft afzuigkap. Inmiddels heeft bijna ieder keukenmerk een Downdraft in het assortiment.
De downdraft afzuigkap zit achter de kookplaat in het werkblad verwerkt en komt omhoog zodra dit gewenst is. Hierdoor is de afzuigkap buiten gebruik niet of nauwelijks zichtbaar in de keuken. De Downdraft is erg stijlvol en mooi te combineren met iedere kookplaat. De DownDraft-afzuigkap is zowel geschikt voor luchtafvoer- als voor luchtcirculatiesysteem.

Downdraft afzuigkap

Miele Downdraft afzuigkap DA 68901