Hoogte keukenblad

De gewenste hoogte van het keukenblad is één van de eerste zaken die aan je gevraagd wordt bij het kopen van een nieuwe keuken. Denk hier goed over na. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je continu voorover moet buigen tijdens het koken.

Algemene hoogte keukenblad

Over het algemeen ligt de hoogte van het keukenblad tussen de 90 en 95 cm. Hierbij geldt dat een hoogte van 90 cm geschikt is voor mensen die kleiner zijn dan 170 cm. Een hoogte van 95 cm is ideaal voor mensen met een lengte tussen de 170 en 195 cm.

Bepaal de ideale hoogte van jouw keukenblad

Voor de ideale hoogte van het keukenblad ga je recht staan met je armen naar beneden, langs je lichaam. Buig je armen iets dat je simpel de onderkant van je elleboog kan bepalen. Meet nu 15 cm naar beneden, vanaf de onderkant van je elleboog. Dit is jouw ideale hoogte van het keukenblad! Als het goed is ligt dit getal tussen de 90 en 95 cm.

hoogte keukenblad

Hoogte apparatuur in de keuken

Voor de ideale werkhouding ten behoeve van de verschillende onderdelen in je keuken nog de volgende tips:

  • Spoelbak: Je moet met je hand de bodem van de spoelbak kunnen aanraken. Dit zonder voorover te buigen want anders belast je je rug.
  • Kookplaat: Je kunt hiervoor dezelfde hoogte aanhouden als het keukenblad of kiezen voor een verlaagde kookplaat (ongeveer 10-12 cm lager dan het werkblad), zodat je gemakkelijk in de achterste pannen kunt kijken.
  • Oven en magnetron: Plaats de oven en de magnetron op armhoogte (100-140 cm). Hete schotels kun je er dan veilig (horizontaal!) uithalen.
  • Koelkast: De inhoud van de koelkast overzie je goed als hij op ooghoogte is. Dat is bovendien een prima hoogte voor je rug.
  • Vaatwasser: Een hoogte van 115-120 cm is ideaal. Je hoeft dan niet diep door de knieën om de vaat in en uit te ruimen.

Bezoek eens de showroom, met bovenstaande in je achterhoofd. Je kunt de som op de proef nemen bij de verschillende keukenopstellingen!
Bronnen: