Stappenplan voor het kopen van een nieuwe keuken

leendert oomenEen nieuwe keuken kopen doe je niet regelmatig. Een grote aankoop waar veel keuzes bij komen kijken. Keukenadviseur Leendert Ooomen is gevraagd naar een helder stappenplan voor het kopen van een nieuwe keuken. Hieronder geeft hij een 8 stappenplan voor jouw nieuwe keuken!

Stap 1. Bepaal de woonstijl

De eerste stap is om te bepalen wat voor soort keuken nu eigenlijk binnen je smaak valt. Er is ontzettend veel om uit te kiezen en de keuze hierin is per persoon verschillend. Over smaak valt dan ook niet te twisten. Een mooie plek om te beginnen is Pinterest. Hier kun je ontzettend veel keukenfoto’s vinden en keukeninspiratie opdoen. Bekijk direct een verzameling van een keukeninspiratie op Pinterest.

Heeft een strak lijnenspel met moderne materialen en een gladde afwerking je voorkeur? Dan is de moderne keukenstijl waarschijnlijk de juiste keuze. Strakke vormgeving, brede laden, aandacht voor ergonomie en hypermoderne keukenapparatuur. Dat zijn de kenmerken van een moderne keuken.

Binnen een moderne keukenstijl zien we steeds vaker een kookeiland, greeploze deurpanelen en een design kraan. Vaak in combinatie met steen, glas of zelfs roestvrij staal. Als er wordt gesproken over design wordt er meestal modern bedoeld. Wanneer er natuurlijke materialen gebruikt worden hebben we het vaak over landelijke keukens.

nieuwe keuken kopen

Bepaal je woonstijl op Pinterest

Stap 2. Materiaalkeuze

Heb je de woonstijl gekozen dan kun je jezelf meer gaan verdiepen in de materialen voor jouw nieuwe keuken. Gaat de voorkeur uit voor een glanzende of matte deuruitstraling? Denk ook aan de toevoeging van bijvoorbeeld hout. Hiervan kun je een mooie bar of tafel maken. Bekijk enkele voorbeelden.

Hoe ziet je gezinssamenstelling eruit? Dit is belangrijk voor de keuze in materiaal. Bijvoorbeeld als de kinderen nog op jonge leeftijd zijn. Dan is het verstandig om kras- en slijtvaste materialen te gebruiken.
Kunststof is door de goede kras- en slijtvaste eigenschappen een veel gekozen materiaal. Bekijk ook het overzicht van de materialen voor de keukenbladen.
Wanneer de keuken een wat exclusievere uitstraling mag hebben wordt er al snel gekeken naar lak deuren. De reden hiervoor is dat deuren met een egale kleur strakker ogen. Bij matte deuren ziet en voelt de keukendeur zacht. Bij de hoogglans keukendeur is de glans dieper en over het algemeen strakker om te zien.

Als een houtuitstraling de voorkeur heeft kan er gekozen worden uit verschillende materialen. Zo bestaan er tegenwoordig al hout replica’s die enorm veel lijken op echt hout. Dit zijn kunststof deuren. Toch liever puur natuur? Dan kan er gekozen worden uit een deur met een fineer laag van echt hout of natuurlijk een deur van massief hout.

nieuwe keuken kopen

Stap 3. Benodigde Apparatuur

Ga eens na wat voor apparaten je graag gebruikt en welke apparaten je op dit moment eigenlijk nog mist in de keuken. Probeer realistisch te blijven bij de keuzes die je maakt. Dit om verschillende redenen. Ieder apparaat neemt natuurlijk ruimte in beslag. Wanneer een apparaat in een hoge kast wordt geplaatst gaat dit vaak ten koste van de werkruimte. Als een apparaat onder het werkblad geplaatst word neemt dit weer opbergruimte in beslag. Een vaatwasser bijvoorbeeld.

Elk apparaat brengt aanschafkosten met zich mee. Het is dan ook belangrijk om de juiste keuzes te maken zonder veel concessies. In plaats van een losse magnetron en oven zou een compacte bakoven met magnetronfuncties prima kunnen voldoen aan het wensenpakket dat je hebt. Door het weglaten van een tweede apparaat houd je in het te besteden budget weer meer over. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat door het weglaten van een apparaat, dat stenen blad dat je graag wilt, wel weer mogelijk is binnen je kostenbegroting.

keukenapparatuur showroom

Stap 4. Opstelling bepalen

Hoe gaat de ruimte worden ingedeeld en wat word het doel van de keuken? Steeds vaker dat de keuken wordt betrokken bij de woon- en eetkamer. We spreken dan over een leefkeuken. Maar ook bij een leefkeuken zijn er veel opstellingen mogelijk.

Misschien wel de meest populaire opstelling van dit moment is het kookeiland. Vaak in combinatie met een kastenwand. Toch is er genoeg creatieve vrijheid om de keuken compleet aan te passen aan jou smaak en lifestyle. Een keuken is dan ook een maatproduct.
Naast de eiland-trend zijn de hoek- en u-opstelling nog altijd erg in trek. Vooral de u-opstelling in combinatie met een zitgedeelte is veel gekozen.

open keuken kopen

Stap 5. Indeling bepalen

Wanneer de apparatuur en de opstelling duidelijk zijn, is de volgende stap het bepalen van de indeling. Hoe ziet de gewenste opstelling eruit? De keuze hierin varieert van een rechte opstelling tot hoekkeuken, u-opstelling tot zelfs een parallel opgesteld keukenblok.

Probeer je visueel voor te stellen hoe de ruimte er uit zou komen te zien. Houd rekening met ramen en deuren. Vooral onderkant raamhoogte en de hoeveelheid lichtinval zijn hierbij van belang. Daarnaast zijn loopruimtes ontzettend belangrijk. Het moet allemaal wel functioneel en toegankelijk blijven.

Probeer de keuken ook eens op schaal in te tekenen. Dit kun je doen met ruitjes papier geschikt voor schaal tekeningen of met een 3D keukenplanner.

nieuwe keuken ontwerp

Stap 6. Advies voor een nieuwe keuken kopen

Wie kan er nou beter advies geven als iemand die al ervaring heeft met een nieuwe keuken kopen?
Vraag eens rond bij vrienden, familie of kennissen. Zij kunnen je aangeven waar je allemaal op moet letten. Er is toch altijd wel iets wat ze achteraf anders hadden willen doen. Maar ook hoe hun ervaring is geweest met de leverancier speelt vaak een grote rol. Het is dan ook een behoorlijke aankoop en je wilt uiteindelijk toch dat alles word zoals je het voor ogen hebt.

Indien de mogelijkheid er is zou je ook eens een keer bij ze langs kunnen gaan en de functionaliteit en afwerking van de keuken kunnen bekijken.

Stap 7. Budget bepalen

Bij een nieuwe keuken kopen komen meer kosten kijken dan alleen de prijs van de nieuwe keuken zelf. Want wat mag er eigenlijk allemaal gebeuren? Betreft het een complete verbouwing? Wat kost die nieuwe vloer nu eigenlijk?
De keuken zelf is in de meeste gevallen de grootste kostenpost als je een nieuwe keuken kopen gaat. Daarom is het belangrijk vooraf inzichtelijk te hebben wat nu eigenlijk de kosten zijn voor de complete verbouwing. Dit maakt het uitzoeken van een keuken uiteindelijk makkelijker voor jezelf.

Een adviseur kan je een goede indicatie geven van wat de kosten zijn per kostenpost. Bij een keuken hebben we het dan over de keukenmeubelen, het werkblad, de apparatuur, accessoires, montage en eventueel zelfs het meerwerk van de voorbereidingen voor de keukenruimte.

showroom van wanrooij

Stap 8. Bezoek de showroom

Wanneer alle wensen goed in kaart zijn gebracht is het tijd om eens met een expert om de tafel te gaan. Een ervaren adviseur zal snel inzichtelijk kunnen maken wat de mogelijkheden binnen jouw wensen zijn. Na een korte inventarisatie vanuit de keukenadviseur zal hij samen met jou de tekening uitwerken. Dit gaat met de hedendaagse 3D technologie vaak erg vlot. Als het idee van de keuken staat word er een blik geworpen op de materialen en apparatuur. Wanneer alle keuzes gemaakt zijn wordt de complete offerte uitgewerkt en hiermee heb je een gedetailleerd plan voor jouw nieuwe keuken.

Ben je goed voorbereid en wil je nu een nieuwe keuken kopen? Bezoek dan gerust eens de showroom! Lees meer tips van keukenadviseur Leendert Oomen op zijn website.