Ieder huis is uniek en iedere keuken is uniek. Toch is er over het algemeen sprake van 6 keukenopstellingen die overal terugkomen. Dit zijn de eiland opstelling, hoekopstelling, rechte opstelling, U-opstelling, G-opstelling en de parallel opstelling. We laten hieronder voorbeelden zien van deze keukenopstellingen en geven tips voor de inrichting ervan. Voor meer tips over een praktische keukeninrichting lees je het speciale artikel hierover.

De rechte keukenopstelling

De rechte keukenopstelling of enkelwandige keuken is een veel voorkomende opstelling, vooral in appartementen. Voor een praktische inrichting hanteer je bij een rechte opstelling de volgende volgorde:

  • 1. Voorraadkast(en)
  • 2. Opbergruimte bestek, borden, glazen, pannen
  • 3. Spoel- en afvalgedeelte
  • 4. Werkruimte
  • 5. Kookgedeelte

Hieronder een aantal inspirerende voorbeelden van een rechte keukenopstelling.

De parallel keukenopstelling

Een parallel keuken of dubbelwandige keuken is veelal geschikt voor een gesloten keuken. Vaak zie je dat in deze opstelling aan de ene zijde het kookgedeelte wordt gerealiseerd en daar tegenover een aantal hoge kosten met inbouwapparatuur. De parallel keuken is efficiënt doordat er optimaal van de ruimte gebruik wordt gemaakt.

De eiland opstelling

Op dit moment is de eiland opstelling een populaire keukenopstelling. Deze past namelijk heel goed in de trend van open keukens waarbij de keuken centraal staat in de ruimte en een belangrijke plek is in huis. Tip! Voor een kookeiland is de nieuwe afzuiging van Bora zeer geschikt. Deze afzuiging zit namelijk in de kookplaat verwerkt waardoor er geen grote kolos in de ruimte boven het eiland hangt. Lees hier meer over Bora.

De hoekopstelling

Een hoekopstelling neemt door de L-vorm weinig ruimte in. Ideaal dus als je wat minder ruimte ter beschikking hebt. Onthoudt dat de trend is, dat er steeds minder bovenkasten gebruikt worden. Denk je dat je dan te weinig ruimte hebt? Een aantal hoge kasten beschikken over meer ruimte dan een rits aan bovenkasten.
Ook de hoekruimtes kunnen optimaal worden gebruiken door speciale hoekkasten met draaicarroussellen in te zetten.

De U keukenopstellingen

Een U-keuken is geschikt voor grotere ruimtes en biedt veel werk- en kastruimte. Je beweegt in dit geval binnen de U vorm en daarom is hier vaak geen plaats voor een keukentafel maar staat deze “buiten” de keuken.

De G keukenopstelling

De G keuken heeft veel weg van de U keuken maar dan met een toevoeging om de keuken verder af te sluiten met een schiereiland. Hierdoor ontstaat er vaak een barretje zodat er meer mensen betrokken kunnen worden tijdens het koken. Het bovenaanzicht lijkt hierdoor op de letter G.